X

VR Furniture

Aanleiding

Het HMC (Hout- en Meubileringscollege) is sinds 1929 een zelfstandige MBO-vakschool die zich uitsluitend richt op creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap. Zij leiden op voor beroepen in de richtingen interieur & wonen, meubel & hout en design & mode accessoires.

Vanuit het HMC leeft de behoefte om, de door de studenten gemaakte meubels en interieurs, virtueel te testen vóórdat deze geproduceerd gaan worden. Door gebruik te maken van virtual reality kunnen de studenten en docenten rondlopen in het gemeubileerde interieur en testen of ze dit willen gaan maken.

Met de overlappende expertises van de opleidingen Audio visueel, Gamedeveloper en Game artist gaan onze studenten de vraag van het HMC beantwoorden met een VR-product. Het is de bedoeling dat dit product wordt gepresenteerd op op de jaarlijkse events Mediabites én de HMC-expo. Daarnaast willen het HMC en het Mediacollege ook dat de experience wordt vastgelegd met green-screen en camera-tracking, zodat voor omstanders duidelijk is wat er gebeurt in VR.

Onderzoeksvraag

Hoe kan VR worden ingezet om meubels en interieurs vóór productie te testen?
Magic Realism Magic-Realism_69_Prator-Day-2-101-(1)
Magic Realism Magic-Realism_69_Prator-Day-2-209
Magic Realism Magic-Realism_69_IMG_0468

Het product

De studenten hebben een tool gebouwd waarin het HMC modellen van meubels kan inladen en deze vervolgens in VR op schaal kan testen. Op deze manier kunnen docenten en studenten een interieur met meubels ontwerpen in VR, materialen aanpassen én hier vervolgens doorheen / omheen lopen. Er is nagedacht over een functionele VR interface, zo kunnen de materialen van items aangepast worden door het gooien van een balletje met het materiaal (zie video).

In de onderstaande video is de opzet te zien zoals deze op het HMC-Expo getoond werd. Door gebruik te maken van een green screen en een camera, kan de realiteit en de virtuele realiteit samengevoegd worden, zodat inzichtelijke wordt wat de gebruiker aan het doen is. Dit wordt 'mixed reality' genoemd, de realiteit wordt gemixt met de virtuele realiteit.

Mixed reality

Terwijl virtual reality snel populariteit wint, wordt het tevens een medium dat uitermate geschikt is voor live stream content. Het is echter wel moeilijk om de VR ervaring over te brengen vanuit een first person camera perspectief. Mixed reality lost dit deels op. Door gebruik te maken van een green screen, Unity en een camera is het mogelijk om het virtuele en de realiteit te mixen. 

De onderstaande video en link geven meer informatie over het werken met mixed reality.

Ruben Koops

Mediacollege Amsterdam

Gemaakt op 19-10-2018

Laatste aanpassing op 13-03-2019

X

Leuk dat je mee wilt denken, gebruik het onderstaande formulier om je vraag of suggestie in te dienen.